Illinjuoksut 24092021

25.9.2021

Vesa Savolainen ja Jussi Tiiro vuoden illinjuoksijat. Pekka Kukkula illan etta

 

On kesän viimeisten Illinjuoksujen ilta. Pilvet roikkuvat puiden latvoissa. Ei kuitenkaan sada. Tilhet säksättävät napsien viimeisiä pihilajanmarijoja. Laulu ei ole tiu-tau, kuten kansakoulussa laulettiin eivätkä linnut ole äitin ryytimaasakaan, vaan punapihijalajisa.  Kirkonpenkeillä pitäydytään vanhaa perinteeseen. Naiset omalla puolella ja miehet omalla. Naisten penkillä näemme Taavin Hilkka-rouvan, Marja-Leenan, Rekon tätejä kaksin kappalein ja Matti Korvalan koutsin. Miesten penkillä on yllätys. Kahden vuoden tauon jälkeen hurahtaa sähköpyörä nurkan takaa. Penkiltä kuuluu kohahdus. Mukavan Paikan Wanhaisäntähän se pyöräilee paikalleen. Rekisteröitymätön, Arppa, von Backman ja Taavi toivottavat harvinaisen vieraan tervetulleeksi paikalleen. Raatit pyörivät koronan ympärillä.

Direktoraatissa on tällä kertaa Nööti, kellomies ja tuuraajana Järvenpään Matti. Homma käyttää hyvin. Matti kyselee auton käynnistysongelmista valmentajan roolissa olevalta Kujalan Kyöstiltä. Kyösti pohtii asiaa ja pyytää valmennettavaansa Pertti Laurilaa, alan mies hänkin, jänkkäämään ongelman ratkaisua. Lopulta päädytään oikean. Gentleman-juoksija Thomas Sandström ilahduttaa direktoraattia tuomalla pullakahavit. Ne keretään juoda ennen starttia. Direktoraatti ilahtuu myös Auvo Veteläisen paikalle haalaamasta Kapustan Kalskeen ryhmästä. Kapusta on virikkeinen kylä Ylitorniolla. Illiin saapuneitten ohella tunnemme sieltä laulavat CatCat -sisarukset Katjan ja Virpin, jotka eivät jouda juuri nyt juoksemaan Illiin. Matti von Backman ei suostu laulamaan tyttöjen biisiä Bye Bye Baby, koska ei laz'ula lontooksi, vaikka on käynyt Sohossa ja nähnyt sieviä naisia vähisä vaatteisa.

Hyvänlainen joukko juoksijoita säntää kohti Sulikkalammen notkoa. Voittajaa on hankala veikata, koska ennustajaeukko on veepeellä. Aikaa menee reippaasti yli varttitunnin. Tulee mieleen Tiilikais-Pekan lausahdus: - Kello käy eikä Hakulista näy. Noin 17. minuutin kuluttua kansa kohahtaa. Päkkikankaan Kukkula kaartuu stadionille riittävän näköisessä johdossa. Kylällä otetaan ilosanoma voitosta riemuiten vastaan. Koululaisille päätetään anoa voitonjuhlia varten potunottoloman jatkoksi pari vapaapäivää. Torille ei kokoonnuta, vaan tietysti Kankkulan kaivolle. Siellä Kylähullu Anita adjutantteinneen kukittaa maestro Kukkulan asianomaisin juhlallisuuksin. Kenties kylän hanuripartio virittää muunnelman Queenin biisistä "Pekka is a Champion!

Likellä silti on, ettei nähdä Illinjuoksujen historian neljättä naisvoittajaa. Maria Harju nappaa hopean ennen raihnaisuuttaan valittavaa Lainetta. Kapustan mies Anton Matinmikko pistesijallaan tuo kylälle mainetta siinä kuin kylän yhteinen vävypoika Tauski takavuosina. Marian ohella pistelee Saana alle hölökkärajan. Viimeisen pistesijan nappaa Kyösti Kujalan koutsaama Laurila huikealla enkkarilla ja lupaa keittää työmaalla Kyöstille kahavit koko loppusyksyn. Elias on ollut lentsusa, mutta niinpä vain kepittää kirissä Thomasin ja Sannan. Näin näemme peräti kolme naista eliitissä. Henrik Rantala on voitossa kiinni jälkimmäiselle sillalle. Nilikka nyrijähtää ja loppu tulee ohtuen kuin Eriksson Rautavaaran biisissä. Holmi sanoo tulleensa kesän viimeiseen juoksuun kahavinpersolla. Niin varmaan moni muukin etenkin kirkonpenkillä, mutta ei tunnusta. Klaavuniemi kamppailee kiivaasti ventti-minuuttien kanssa jääden sekunnin. Mutta mitä tekee Puttaan Savolainen! Palindromi hurjalla SB:llä.

Saaga juoksee hienon debyytin vitosella ennen kellontarkkaa hevosmies-Jussia ja Reijoa. Villen ja Sofian juoksussa aavistellaan sopupeliä, mutta direktoraatti ei reagoi. Arvelevat, että jos pari ei vielä syö samasta kattilasta, niin varmana tulevaisuuvesa. Aimolla on ollut vaivoja, mutta Tapion sankari quiz man Korvala pysyy takana, vaikka tekee SB:n, mikä saa naiskirkonpenkin reimuitsemaan. Tätit ovat syöttäneet Rekolle kärmeskeittua. Siihen malliin liikkuu tennari. Huikea aika ja päänahka Esalta, joka alittaa puolen tunnin että heilahtaa. Jounikin on perillä ennen valojen syttymistä. Kakkosella taistelee Oona hurjasti kasin haamurajaa vastaan. Sekunti jää ens kesäksi. Jouko tekee selvästi valamistautumistreeniä seuraavaan päivään. Otso ja Iisa käyvät katsomoa villitsevän kirikamppailun ja Alpo avaa illinjuoksuhistoriansa reippaasti.

Koska on kesän viimeinen happening, on perinteinen banketti. Tiiron Sarin pannarit hilloineen tekevät kauppansa ja Heidi ja Heikki häärivät mainioina tarjoilijoina. Ylirannan laulava metsuri Esa Pakanen vetää biisin komealla baritonillaan. Mikäpä muukaan se on kuin Paavo Melanderin säveltämä ja Uuno "Tupa-Uuno" Tupaselan sanoittama Jätkän humppa. Kärkkäinen ja Kalaliike Kuha ovat lahjoittaneet lahjakortit kesän aktiivisimmille juoksijoille. Vesa Savolaisella on jo toiselta kesältä peräkkäin kaikki Illinjuoksut ja Jussi Tiirolla vain yksi poissaolo Kuninkuusravien vuoksi. Syy on pätevä ja pojat pokkaavat kortit.

Ilta pimentyy.runsaslukuiset frisbeegolffaajat ja juoksijat poistuvat tahoilleen. Monikymmenpäinen joukko nuorisoa kansoittaa makkaranpaistokodan ja sen ympäristön. Muutama mopo keulii ja pärisee. Illin perjantai-illassa on ollut hyvinvointityötä parrasta päästä. Ja halavalla.

Vitonen

1) Pekka Kukkula 19.10, 2) Maria Harju 19.23, 3) Jani Laine 19.38, 4) Anton Matinmikko 19.51, 5) Saana Ukkonen 19.54, 6) Pertti Laurila 20.18, 7) Elias Alaranta 20.24, 8) Thomas Sandström 20.25, 9) Sanna Martikkala 20.28, 10) Henrik Rantala 20.37, 11) Samu Manninen 21.00, 12) Rauno Holmi 21.34, 13) Pentti Klaavuniemi 22.01, 14) Vesa Savolainen 22.22, 15) Saaga Pesämaa 22.24, 16) Jussi Tiiro 22.30, 17) Reijo Hummastenniemi 24.27, 18) Ville Miettunen 25.27, 19) Sofia Pulkkinen 25.28, 20) Aimo Veteläinen 27.48, 21) Matti Korvala 27.55, 22) Reko Koskinen 29.20, 23) Esa Pakanen 29.57, 24) Jouni Hattunen 35.18.

Kakkonen

1) Oona Pesämaa 8.01, 2) Jouko Perttula 8.11, 3) Otso Kuorikoski 10.06, 4) Iisa Klaavuniemi 10.07, 5) Alpo Vesikko 10.52.