Illinjuoksut 10092021

12.9.2021

Matias Uusitalo enkkariin ja Illin voittoon

Illinjuoksut 10.9.
- Misä ne Lies-miesten paikat on? kyseli Esa Liedes kirkonpenkin äärellä tullessaan pitkästä aikaa vierailemaan Illinjuoksuihin. Mukana oli adjutanttina Sami "Ankkuri" Halonen. Lies-Esa tunnetaan kiliparadoilta ruottintappajana ja vanhan Illin vitosen ennätyksen haltijana. Aika oli sellainen, että tämän päivän vitosenkiertäjät voivat vain haaveilla. Vitosen voittajiin kuuluu adjutantti Halonenkin, joka pisteli ensimmäisen vitosensa 12-vuotiaana ja heti alle 20:n. Kyllähän ne paikat löytyivät, kun Matti-trio Tiiro, Järvenpää ja von Backman saapasteli paikalle. Esa ja Järvenpään Matsoni rupesivat välittömästi juoksemaan entisiä kisojaan. Von Backman oli pukeutunut Rangers-fanipuseroon ja eripari hanskoihin, joidan kertoi olevan muotia, Tiiron Matti ihimetteli, miten muotimiehellä ei ole resuset Jamekset, kuten nykynuorisolla ruukaa olla. Vakiväki pohti, pitäisikö kysyä piispa Jukka Keskitalolta, voidaanko Holmströmin urheiluhullulle hauvalle antaa paikka kirkonpenkiltä.

Raatit loppuivat, kun penkkien eteen pörähti kovaääninen kulukupeli kypäräpäisine kuskeineen. - Lättähatut tullee, tokaisi Lies-Esa. - Ei se oo ko pärinäpoika, tiesi von Backman. - Sehän on enduromotskari, huomasi Tiiron Matti. Onko taas uusi vieraslaji valtaamasa Illin? Kypärän alta paljastui Junnilan Pikajuna Ressu Redford, jota Tiiron Matti nimitteli Junnilan Jumiksi. Ressu Redford on tunnettu paitsi hyvävauhtisena illinjuoksijana, ennen muuta parkettien partaveitsenä, jolta humpat, tangot ja kainalonaltatanssit taittuvat sutjakkaasti. Korona on pitänyt toista vuotta tanssilavoja kiinni, joten Ressu kertoi aloittaneensa uuden harrastuksen hirsien salvomisen. Hevosmies Tiiron Matti kyseli, josko Redford ossaisi salvaa hevosiakin, ja lupasi ottaa kirkonpenkkikamraateja ruunankummiksi, jos onnistuu.

Illan kisa oli sangen mielenkiintoinen katsottava. Hevosenkengässä nähtiin usean ryhmän kiritaistoja eri sijoista. Katsomo pysyi lämpimänä. Monenlaista veikkausta oli illan ekasta sitä mukaa, kun direktoraatti Nööti, Arja, Ari ja kellomies luovuttivat numerolappuja halukkaille.  Direktoraatin mieltä lämmitti kunnanhallituksen edustajan kiitokset Illinjuoksujen järjestämisestä iliman kunnan virkailijoiden työpanosta. Veikkauksissa oltiin kovasti Matti Korhosen kannalla niin jurykopissa kuin kirkonpenkilläkin. Korhonen ja nuori hurja Matias Uusitalo ryykäsivät stadionille peräkanaa. Ensimmäisen Pamela-kumpareen juurella pisti Matias loikkarin silimään. Harppa piteni ja tiheni. Ei ollut Korhosella sanan sijaa ykköspaikasta. Äkkiä muistellen arveltiin Matiaksen olevan nuorin Illin vitosen voittaja. Kellomies jänkkäsi, onko Matias Uusitalo sukua Montrealin viestikultamitalistille Fred Newhouselle. Saattaapi hyvinkin olla vauhista päätellen.

Vielä tuimempi taisto käytiin pronssista. Ylirannalla juoksevat kovaa muutkin kuin Kurttilan hevoset. Tämä nähtiin Illissä, kun Tohilanhaaran rannassa näytti siltä, että Ylirannan nuori toivo Roope kepittää kokeneet Kirstinän ja Kujalan. Kokemus oli kuitenkin valttia. Kirstinä nosti leuan ylös, levensi irvistystä ja tormasi maaliin kolmantena. Hurjan enkkariparannuksen tehnyt Roope jäi sekunnin mitskusta. Osasto Sassi majan nurkalla oli kuin lentoon lähösä.

Maratonin toipilas Kujala jaksoi hyvin mukana pisteille kuin myös uudelle minuutille puristanut Päkkilä. Päkkikankaan Ville tempaisi PB:n eivätkä kannustusjoukot meinanneet pysyä penkillä. Taskila kukisti Saagan loppukirissä. Ylirannan neitokaisen ja kotijoukkojen mieltä lämmitti hölökkärajan puhkaisu. Viimeisestä eliittipaikasta kävi kisaansa kova kvartetti. Kymppipaikan nappasi Pekka Rajaniemi, joka on hengaillut 20:n pinnassa vuosikausia, mutta ei vain mene rikki. Sitäkin makeampi oli tuo eliittisija. Elias paransi niin hurjasti PB:tään, että seuraava juoksu alkaa taatusti ykkösellä. Ihan jymy-yllätyksenä pidettiin katsomossa Thomasin jäämistä kirissä neljänneksi, vaikka enkkari tuli. Ennustus ykkösellä alkavasta ajasta on yhtä vahva kuin Eliaksenkin. Hurjasti kesän aikana virkustunut Puurunen kipitti SB:n Liuskan isännän ja sensaatiomaisesti juosseen juniori Nikon välissä.

Hevosmiehet Heikki ja Jussi tekivät kellon tarkkaa työtä ennen Puttaan Savolaista, jonka perjantaiputki on jatkunut koko kesän. Toki niitä putkia on huonompiakin kuin Illin vitonen. Marjutin perässä kiri Tapion quiz man Korvala huikeasti PB:hen koutsin kannustaessa "kiri-kiri"-huudoilla. Rekolla oli leuhkat evväät matkasa. Anne-täti oli paistanu oikein pitsireunasia lättyjä eikä näläkä päässy yllättämään Rekoa ees Kiviharijun Mördarbackenisa. Reissun päältä palannut Jouni puolestaan päivitti facebookin samassa paikassa. Kakkosella näytti vielä Pameloilla tulevan kova taisto Lennin ja Saagan kesken. Lenni tempaisi Tohilanhaaran mutkassa terävän kirin, joka vei voittoon ja alle kasin haamurajan Saagan päätyessä tasaminuuttiin. Niilo ja Emilia kävivät oman kisansa pronssista. Nuori Peetu selvisi reippaasti alle 11:n


Vitonen

1) Matias Uusitalo 17.20, 2) Matti Korhonen 17.36, 3) Hannu Kirstinä 17.50, 4) Roope Sassi 17.51, 5) Kyösti Kujala 17.55, 6) Lauri Päkkilä 18.58, 7) Ville Tiiro 19.23, 8) Markku Taskila 19.43, 9) Saaga Sassi 19.44, 10) Pekka Rajaniemi 20.08, 11) Elias Alaranta 20.09, 12) Edvard Kotajärvi 20.10, 13) Thomas Sandström 20.11, 14) Pekka Liuska 21.07, 15) Jorma Puurunen 21.18, 16) Niko Liuska 21.09, 17) Heikki Tiiro 22.29, 18) Jussi Tiiro 22.30, 19) Vesa Savolainen 23.01, 20) Marjut Vuorenmaa 25.40, 21) Matti Korvala 28.16, 22) Reko Koskinen 32.57, 23) Jouni Hattunen 34.14.

Kakkonen

1) Lenni Mustonen 7.51, 2) Saaga Pesämaa 8.00, 3) Niilo Mustonen 9.25, 4) Emilia Hakasalmi 9.27, 5) Peetu Liuska 10.52.