Illinjuoksut 27082021

30.8.2021

Illissä juoksut ja Illin ajot

Elokuun viimeistä perjantaita vietettiin Illissä Suomen luonnon päivänä ja mikäs sen sopivampaa sinne. Jokunen viikko sitten oli eräs henkilö huolissaan ihan Rantapohjankin palstoilla Illin luontoa hävittävästä vieraslajista frisbeegolfista. Nyt on Illiin ilimaantunu uusi vieraslaji, ralliautoilu. Jokunen tunti Illinjuoksujen jäläkeen oli pijetty Illin ajot in english Illy Rally, lajissaan ensimmäiset. Illinjuoksujen direktoraatti Nööti, Arja, Ari ja maalimalla huiteleva kellomies eivät vastanneet ajojen järjestelyistä, joten ei ole varmuutta, milloin tulokset saadaan mediaan. Yhden kilpailijan perään voidaan kuitenkin liittää merkintä DNF. Taival oli päättynyt juoksubaanan voimalinijalla sähkötoloppaan. Kansalaiset jänkkäsivät auton kohtaloa. Useimmat otaksuivat Jari-Matti Latvalan tehneen come backin päällikön hommista rattiin.

Vahva epäilys oli, että kuski ja kartturi olivat kuunnelleet ajon aikana Baddingin biisiä Bensaa suonissa ja totelleet ohjetta "Neulansilmä vasempaan ja sataa oikeaan,loiva vasen, antaa mennä vaan... Ja niinhän siinä kävi, että toloppaan osui. Uusi vieraslaji ralliautoilu sopii kyllä hyvin juuri Ilimasto areenaa pitäneen Iin imagoon. Se täydentää hyvin P-vihkosaaren uimarannalla kesäisin ajettavaa moottirikelekkakisaa. BBC:llä olisi taas kuvattavaa Iistä Illin kulumilta, kun kelekat pörräävät uimarannalla ja ralliautot juoksubaanalla. Kunnan ripeyttä sopii tojella kiittää. Se on luvannut aloittaa Illin kehittämisen tänä vuonna ja ensimmäinen näyttö on saatu.

Kirkonpenkin väki harmitteli jäläkeenpäin, että ei ollut tiennyt Illin ajoista. Olisihan tuota ollu mukava katella, meinasi Rekisteröitymätön. Utelias oli paikalle pistäytynyt Timo Alatalokin. Kovana kalamiehenä tunnettu Taavi rouvineen kyllä meinas moottoritouhujen häirittevän onkikilipailuja. Kylänvanhin Haatainen näki rallin passaavaan Illiin hyvin. Hän oli tietoinen oman harrastuksensa sukulaislajista autosuunnistuksesta. Kirkonpenkin väki oudoksui hieman vähäväkistä juoksijajoukkoa. Selitys väkimäärään on se, että näin syksyn puoleen ovat monet Illin asiakkaat rohjenneet mennä Kiiminkiin juoksemaan, kun verenhimoiset inisevät kiiminkiläiset alkavat mennä horrokseen. Arjan roknoosi illan voittajasta osui jälleen kohalleen. Maavunnainen urheiluveikkaaja Nööti pohti jo kovasti, josko pyytää direktoraattikamraatia porukkaan tai ainakin antamaan vihijeitä. Arilta löytyisi hevoshommiinkin.

Illan voittaja Hannu Kirstinä ei ole eilisen teeren poika Illin hikuna. Meriittejä on kovasti vuosien varrelta. Hopeasta käytiin tuima taisto Eskelisen, Päkkilän ja Jussilan välillä. Eskelinen sen voitti kipeneellä ja hyvästä juoksusta huolimatta Jussila joutui tyytymään pistesijaan, mikä on sekin urheiluhistoriassa merkittävä saavutus. Kauppilan Lämsällä jäi kakskymppinen ihan kinttaalle, mutta pistesija on aina pistesija. Sipoon Susi petrasi PB:tä kymmenen sekkaa. Näinköhän näemme vielä kuukauven sisällä ykkösellä alakavan ajan. Sitä sanotaan, että kun kissa on poissa, hyppivät hiiret pöyvällä. Näin kävi illan kisassa. Puurunen, Aki ja hevosmies-Jussi tälläsivät kesän parraat vauhit ja iskivät eliittiin. Kokenut Puurunen yritti uunottaa Akin jo ensi kilsalla onnistuen vetämään pienen raon ja samalla Akin quiz men's SB:hen. Jussin ravi kiihtyy syksyä kohti. Jokohan lipsahtaa 22:n alle ennen syyskuun loppua? Entinen puolimaileri Satu Siika-aho piti Puttaan Savolaisen reilusti takanaan.

Heidi oli unehtanut juoksulipposet kottiin ja kisasi kävelykengillä. Hyvin niillä sujui juoksukin, tuloksena PB. Oliko sittenkin kuttaperkkaa pohojasa? Toinen quiz man Tapion Korvala oli kovasa tikisä. Koutsi pelekäsi kovan ajan nähtyään, että valamennuspyyntöjä rupiaa tulemaan solokenaan. Ylirannan Esa perässä juhlisti Jouni synttäripäivää 35:n alituksella ennen Makea. Kakkosella oli Francheska kiireisempi Otsoa, jolla kymppi oli ihan hilikulla.

Vitonen

1) Hannu Kirstinä 17.57, 2) Matti Eskelinen 19.01, 3) Lauri Päkkilä 19.02, 4) Jani Jussila 19.07, 5) Ville Tiiro 19.46, 6) Arto Lämsä 20.03, 7) Thomas Sandström 20.17, 8) Jorma Puurunen 21.10, 9) Aki Huovinen 21.17, 10) Jussi Tiiro 22.31, 11) Satu Siika-aho 22.47, 12) Vesa Savolainen 23.02, 13) Heidi Lapinkangas 25.39, 14) Matti Korvala 28.42, 15) Esa Pakanen 30.51, 16) Jouni Hattunen 34.58, 17) Markku Hänninen 39.59.

Kakkonen

1) Francheska Kurtti 8.54, 2) Otso Kuorikoski 10.01.