Illinjuoksut 20082021

22.8.2021

Limingan maajussi Jani Määttä vailla vastusta Illissä

Illinjuoksut jatkuivat kohti syksyä 20.8. kaatuneiden sorsien muistopäivänä. LUKEn (ei sukua  Lucky Lukelle) mukaan erityisesti heinäsorsia oli runsaasti. Kirkonpenkillä pohdittiin, että tasan eivät käy luonnon antimet. Sorsia piisaa, mutta kelit ovat olleet heikkoja nahkisille. Kaikki Iijoen ja Perämeren kalat ja nahkiset nimeltä tunteva Tolosen Risto oli nähäny jokkeen nousevan vain 38 nahkista ja nekin suurelta osin niin ovelia, että luikertelivat rysien sivu. Tormeja tarttis saaha ja vettä sekasin! Auttaneeko kylällä pijettävä ilimastoareena. Olivat hommanneet ainaki Illiin ihan hyvän juoksuilimaston. Happia oli ilima täynnä eikä tullu liian palavakaan. Kaiken lisäksi myötätuuli. Passasi siinä painella.  Kun Illinsaaren kylänvanhin Haatainen hiippaili kirkonpenkille, ja Tapion  Korvala verryttelemään vilisi Matteja joka puolella. Illin Matti oli menosa Napapiirille isoihin kuntoilijoitten yöjuoksuihin.

Direktoraatti Nööti, Arja, Ari ja kellomies sai luovuttaa numero ykkösen hyvisä ajoin Illiin saapuneelle Limingan maajussille Jani Määtälle. Jotakin enteellistä siinä nähtiin, sillä mies kurvaili maalia kohti Pameloilla ja hevosenkengässä ylhäisessä yksinäisyydessä. Tuloksena SB, josta olisi passelin jäneksen peräsä saattanut tippua PB:hen tarvittavat sekunnit. Aika oli sikahyvä ja reippaasti alle hölökkärajan, joka tosin Määtälle ei ole raja eikä mikkään. Kun toisena numeron hakenut niinikään Lakeuksien lukko Matti Korhonen tempaisi hopealle, oltiin ihimeissään sattumasta. Pronssin nappasi odotetusti nuori hiihtoniilo Laurikainen. Päkkikankaalla pantiin pannut kuumaksi Kukkulan huikeasta pistesijasta. Moista ei ole nähty aikoihin. Nööti lupasi viijä kyläpäällikkö Anitalle pöytäkirjan kopion arkistoitavaksi.

Mutta Kukkulan juoksu ei ollu viikonloppuna vielä mittään Kankkulan kaivon liepeillä.  Päkkikankaalaista juurta oleva riuska neitokainen Aada Koppeli teki paraikaa urotöitä junioreidan MM-kisoissa Keniasa. Aada nakkeli  komioita moukarikaaria lähes viidakon reunaan Nairobin häkistä. Kirkonkirijat kertovat, että Aada on vanahaa päkkikankaalaista sukua. Hän on suoraan alenevasa polovesa Efraim ja Matilda Koppelin jäläkeläisiä. Efraim oli Suomea kierrellyt italialainen posetiivin soittaja, joka muutti 1600-luvun lopulla heti suurten näläkävuosien jäläkeen Päkkikankaalle. Syynä oli palava rakastuminen Haminan markkinoilla maivoja kaupanneeseen Matilda Jaakontyttäreen. Efraimin nimi oli alunperin Coppelli, mutta kun kylällä ei osattu sanua c:tä Efraimista tuli Koppeli. Efraim  kaivoi käsipelillä ojan Hiastinsuolta Hiastinlahteen kuivattaen Hiastinsuon pelloksi. Koska uurastuksesa värkkäänty aikaa, kun piti välillä käyvä posetiivinsoittokeikoilla, edistyi kaivuu hittaasti. Siksipä paikan nimeksi tuli Hiasti. Oja on kaivajansa mukkaan Koppelinoja. Efraim Koppelin torppa oli ojan varresa Piipanpäällä Kukko-Jaskan talon tienoilla lähellä siltaa. Kyläyhistys nimennee sillan Aadansillaksi.

Uusina ukkoina pistesijoilla nähtiin toinen Pekka ja tihiäaskelinen Lapinkangas. Kuokkasen hymy oli maalissa leviä, kun kaksi kovaa päänahkaa roikkui vyöllä. Sandströmin kiri puri tällä kertaa uuteen loistavaan naistulokkaaseen Piia Heikuraan, mutta se vaati Thomasilta 15 sekunnin PB-parannuksen. Tuplaventit juossut Pennanen oli onnensa kukkuloilla eliittipaikastaan. Puurunen nipisti sekunnin SB:stä ja kukisti illan palindromijuoksijan Klaavuniemen. Kariina haahuilee 22.30:n seutuvilla, mutta veti hevosmies-Jussin SB:hen. Limingan tyttö Aino-Kaisa ennätti viime viikon Rantapohjan keskiaukeamatytön Katin ja -pojan Pekan välliin. Sukukunta oli kovin mietteissään, kun Heidin aika painui päälle 26:n. Onko kriisipalaverin paikka? Tapion Korvala pitää jatkuvasti puolen tunnin rajaa pilkkanaan. Koutsin tyytyväinen kommentti kirkonpenkiltä kertoo olennaisen: - "Sehän parani palijo"! Kirkonpenkillä tuumittiin, miksi Tapiolta ei saavu kannustusjoukkoja. Ennen oli autolasteittain. Tapiolle menee kyllä kunniaa Rekonkin hienosta juoksusta, josta Jouni ei nähäny kuin lähön.

Kakkosella nähtiin Mäntyrannan nuorisoa listan molemmissa päissä ja keskellä. Ronnia eivät ojat tai kaatuneet puut hijasta. Pittuutta mennee nuorukaisella lopulle kuutta metriä ja aitominenkin taittuu SM-mitalin arvoisesti. Saaga haukkoi henkeä maalissa eikä ihime. Enkkari parani roimasti, kuten Oonallakin kipeneen. PB tuli Francheskalla ja Aarollakin. Pihla jaksoi Iisan perässä reippaasti alle cooperin.

Vitonen

1) Jani Määttä 16.49, 2) Matti Korhonen 17.54, 3) Tuomas Laurikainen 18.17, 4) Pekka Kukkula 19.01, 5) Pekka Kuokkanen 19.53, 6) Pertti Lapinkangas 19.59, 7) Teuvo Kuusela 20.05, 8) Thomas Sandström 20.27, 9) Piia Heikura 20.28, 10) Niko Pennanen 21.21, 11) Aki Huovinen 21.54, 12) Jorma Puurunen 22.15, 13) Pentti Klaavuniemi 22.22, 14) Kariina Kauppinen 22.36, 15) Jussi Tiiro 22.45, 16) Vesa Savolainen 23.16, 17) Kati Kuivalainen 25.17, 18) Aino-Kaisa Parkkila 25.22, 19) Pekka Kuivalainen 25.41, 20) Heidi Lapinkangas 26.06, 21) Matti Korvala 29.37, 22) Reko Koskinen 32.40, 23) Jouni Hattunen 36.05.

Kakkonen

1) Ronni Mäntyranta 7.01, 2) Saaga Pesämaa 7.48, 3) Oona Pesämaa 8.12, 4) Francheska Kurtti 8.40, 5) Riko Mäntyranta 9.00, 6) Aaro Haapakoski 10.26, 7) Iisa Klaavuniemi 10.42, 8) Pihla Kokko 11.05, 9) Reeti Mäntyranta 12.27.