Illinjuoksut 25092020 -Päätöskisa

27.9.2020

Illinjuoksujen päätöskisa Matti Korhosen heiniä

 

Nätti syysaurinko tervehti kesän viimeisiin Illinjuoksuihin saapunutta kansaa. Tohilanhaarasta puhalteli navakka tuuli, mutta sallituissa lukemissa, joten tulokset olivat ennätys- ja tilastokelpoisia. Kirkonpenkille pelemahti vakiosakki. Pietikäisen Esa otti paikkansa eteläpäästä. Viereen ilmaantui hyvissä ajoin Vode rouvineen ja naapurin Marja-Leena. Lies-miehet Osmo ja Arppa nähtiin tutuilla sijoillaan. Väliin änkeysivät rekisteröitymätön ja raitis urheilija Järvenpään Reksa. Jakkilan Matit Järvenpää ja von Backman istahtivat normipaikoilleen ja olipa Lekekin joukossa.

Matti-duo kasvoi trioksi Tiiron Matilla, joka toi ison kuorman Sarin tekemiä pannareita traditionaalisille päätöskahaveille. Kahavinkeiton Matti ulukoisti Ojalan Elinalle, mikä oli onnistunut liikku. Pöönät ja vesi olivat passelisa suhteesa. Kvartettikin tuli Mateista, kun Illinsaaren kylänvanhin patriarkka Haatainen vieraili joukossa. Jos ei puhunut suunnistuksesta, niin hilloista. Von Backmanille meinasi tulla haaveri, kun lipponen tarttui kirkonpenkin pation lattiassa törröttävään naulankantaan. Tiiron Matilla olisi ollut vasara autonperällä, mutta ei uskallettu napata naulaa syvemmälle, kun ei ollut kunnan teknisen puolen lupaa.

Odotetuin kirkonpenkkivieras oli Svea-mamman maan kansalainen Mauritz Kuusikko, jolla on vuosia ollut kausikortti kirkonpenkille. Mauritz on joutunut olemaan puoli vuotta panttivankina Kalle-Kustaan valtakunnassa. Nyt hänet toivotettiin koko köörin voimin syvämmellisesti tervetulleeksi, minkä Järvenpään Reksa tulukkasi hjärtligt välkommen! Mauritzin panttivankeus oli karmea tapaus, mutta järkyttävämpää oli Marinin hallituksen karanteeni Kuusikon Nasse-hauvalle. Viaton luontokappale sai kärsiä karanteenia vastoin Schengeniä eikä uskaltanut edes haukahtaa Illissä. Kirkonpenkin väki oli hyvin pahoillaan asiasta. Varsinkin, kun sisäministeri Ohinsalo  ja ympäristöministeri Mikkonen hyysäävät valakoposkihanhia ja antavat niiden lennellä yli rajojen ja tehä änskää maajusseille.

Ministerien suunnittelemista hanhipelloista oltiin vähän kahta mieltä. Joutilasta peltua tiijettiin olevan mm. Harissuolla. Joku piti hyvänä, että niitä tehtäisiin myös Kuivaniemelle, josta muita palaveluita viijään pois päntiönnään. Von Backman uksi, että mitenkähän ne hanahet ossaa oikialle pellolle. Rekisteröitymätön mietiskeli, että puitten latvojen yläpuolelle ja tuulimyllyjen kylykiin laitettaisiin isoja opaskylttejä tyyliin "Hanhipelto 7,5 km Tervetuloa!" Ideaa pijettiin mainiona. Joku hoksasi vielä, että hanhipellolle laitettaisiin kurijen ja joutsenen kuvia ja niijen päälle ruksi. Varalta vielä kyltti: Hoks! Kurjet ja joutsenet veks!. Ii voisi olla tässäkin ympäristöasiassa edelläkävijä. Varma palakinto Brysselistä!

Direktoraatti Nööti, Arja, Ari ja kellomies vastaanotti mukavan joukon juoksijoita 700:n juoksukerran raja pamahti rikki ja kun kaikki olivat maalissa oli kesän aikana juostu lähes 3700 km ja verkat päälle. Voiton otti useampikertainen illinvoittaja suksimies Matti Korhonen. Hopeamitalistilla Illin isäntä Hiltulalla katkesi vuosien hölökkärajanalitusputki. Kujala kipaisi pronssille sanoen, että antoi poikien mennä eellä että ei tuu paha mieli. Pistesijoille ehtivät nuori latujen sankari Matias Uusitalo ennen rasteilta tuttua Juho Hiltusta, joka oli mennä pyhänä kolhinut koipensa puujalaksi SM-viesteissä. Kirstinä ja Roope ovat vakiosakkia elitissä, johon kerkesivät myös hevosmies-Heikki, Päkkikankaan Kukkula ja Mökkiperän juoksuperinteitä vaaliva Koistinen.

Rauno Holmi kukisti kirissä Limingan emäntä Kirsi Kivelän Kim-isännän kovasta kannustuksesta huolimatta. Pennasella oli flow päällä. Koko kesän metsästetty 21 minuuttia alittui, mutta juniori Viljamin SB:hen jäi neljä sekkaa. SB:n tekaisi Hökkäkin. Puttaan pojat Jari ja Vesa tulivat jälleen peräkanaa maaliin. Hannan ja Saijan perässä tuli tuttu kolmikko Tapionkylän Matsoni, Jouni ja Reko. Saijaa saatteli ylkä koko reissun. Hanna ei nimestään huolimatta tunne Mieto-Jussia. Kakkosella paineli Aaro Ahola komealla askeleella hienoon aikaan. Vasikkasaaren Patrikki tekaisi PB:n. Jere vetäisi palindromilla pronssille. Heta pisteli enkkarin uudelle minuutille, kuten myös toinen palindromipoika Atte.

Kisan päälle palakittiin kesän ansioituneita illinjuoksijoita. Vesa Savolainen, Jouni Hattunen ja Heikki Tiiro olivat juokseet joka perjantai, Heikki jo toistakymmentä vuotta. Kellomiehen Trump-lippiksestä vedettiin sponsoreiden lahjakorttiarvat. Illinjuoksuja arvostavina sponsoreina olivat Mukava Paikka Neste Ii, Kalaliike Kuha ja Tiiron Raudoituspalvelu Oy. Direktoraatin puolesta suurkiitokset!

Vitonen

1) Matti Korhonen 17.09, 2) Arto Hiltula 17.20, 3) Kyösti Kujala 17.27, 4) Matias Uusitalo 17.41, 5) Juho Hiltunen 17.49, 6) Hannu Kirstinä 17.52, 7) Roope Sassi 18.39, 8) Heikki Tiiro 18.43, 9) Pekka Kukkula 19.55, 10) Tuomas Koistinen 20.05, 11) Rauno Holmi 20.44, 12) Kirsi Kivelä 20.45, 13) Niko Pennanen 20.54, 14) Tapio Hökkä 21.02, 15) Saana Ukkonen 21.17, 16) Keijo Pulkkinen 21.31, 17) Jari Meriläinen 21.48, 18) Vesa Savolainen 22.15, 19) Jouko Perttula 22.20, 20) Hilla Mäenpää 23.17, 21) Jussi Tiiro 24.19, 22) Reijo Hummastenniemi 24.27, 23) Hanna Kurikka 25.14, 24) Saija Kotila 25.51, 25) Matti Korvala 28.37, 26) Jouni Hattunen 31.06, 27) Reko Koskinen 32.04.

Kakkonen

1) Aaro Ahola 7.05, 2) Patrik Mäenpää 7.25, 3) Jere Viinamäki 8.08, 4) Saaga Pesämaa 8.30, 5) Heta Mäenpää 8.57, 6) Emilia Hakasalmi 9.27, 7) Heli Vierto-Suorsa 9.23,  8) Atte Backman 11.11.