Illinjuoksut 6.9.2019

10.9.2019

Hannu Niemelä Illin herra

Illinjuoksut kääntyivät syyskuulle - viimeinen neljännes alkoi. Syksy tuntui tulleen muuallekin kuin kalentereihin. Tuuli tuiversi tuimasti Tohilanhaarasta päin stadionille. Päivän Merisää puhui 12:sta metristä sekunnissa. Nahkiset tykkäsivät, kun vesi oli sekaisin ja painelivat villinä jokisuulta ylöspäin. Liekö sitten enää kovinkaan monta nahkisenpyytäjää Iissä. Kuha taitaa olla varmin saalispaikka.

Illin kirkonpenkki oli lievästi vähäväkinen. Mauritz Kuusikkokin med Nasse oli palannut Svea-mamman pakeille. Von Backman oli saanut jälkikasvultaan hienon puseron, jonka teksii oli vallan lontoonkielinen. Passasi siinä herrastella. Laulu irtosi toki kotokielellä. - Tulitko sähköllä vai omin voimin, kysäistiin vakioajassa paikalle porhaltaneelta Mukavan Paikan Wanhaltaisännältä, joka ei syyskoleudesta huolimatta ollut vetänyt päälle norjalaistikkuria. Sähköllä oli tullut ja vauhti piisasi, vaikka ei 45:ä pääsekään. Toinen pyöräilijä Vode totesi omallaan pääsevän heleposti nelivitosta, jos jaksaa polokia niin kovvaa.

Edellisviikon veikanvoittaja Tiiron Matti saapui suoraan Lapista toivorikkaana noutamaan Paason Pekan tuomaa voittopalkintoa. Vaan Pekkapa laisti. Ei näkynyt miestä. Matti-rukka oli kovin pettynyt ja harmissaan. Olisi ollut hyvä ilta ottaa palakinto, kun loppasuisia kihojakaan ei ollut kovin monta. - Jäi kirkonpenkillä ehtoollinen saamatta, totesi Matti lakonisesti.

Illan juoksusta odotettiin illinisäntien Arto Hiltulan ja Hannu Niemelän taistoa. Kyllähän saaren asukit kaksoisvoiton jälleen nappasivatkin. Tällä kertaa herruuden ja samalla revanssin otti Hannu Niemelä alittaen hölökkärajan viidellä sekunnilla. Puolen minuutin päässä ravasi Arto Hiltula. Jotenkin näytti, että kaikki ei ollut pelissä. Iikäänkuin olisi ollut sordino päällä. Sen verran ravakasti irtosi kiri hevosenkengässä Tohilanhaaran partaalla, että pelivaraa olisi ollut. Samalla tippui Janne Eskelinen kuin se kuuluisa eno venneestä. Kyösti Kujala sai jäädä podiumin ulkopuolelle kärvistelemään.

Hevosmies-Heikki ja Kiimingin suuruus Haipus ehtivät vielä pisteille ennen pohjoisen poikaa Hansi Kittiä. Päkkikankaan Kukkula tuumi, että sekuntipeliä, kun pysyi jälleen 19:n paremmalla puolella. Jurykopissa kävi Kangasharju polemiikkia direktoraatin Nöötin, Arin, Arjan ja kellomiehen kanssa siitä, oliko tämänkertainenkin juoksu hänen elämänsä juoksu. Tultiin siihen tulokseen, että ainahan se on. Kokenut Kuokkanen kävi hurjan otatuksen Aijan kanssa viimeisestä eliittipaikasta ja vei sen mukavalla aikaparannuksella. Ihmekös tuo, kun von Backman kehui kirkonpenkillä, että Pekalla on koivet kuin hirvellä. Aija pamautti komeasti alle hölökkärajan.

Nuoriso villintyi vitosella huimaan menoon Patrikin johdolla, jota pikkusisko kannusti innolla. Sassin sisarukset kokeilivat neuvonantajansa Nöötin kehoituksesta vitosta ja hyvinhän se kulki. Jurykopissa Ari visioi lähivuosille kahdenkympin alitusta. Siinä välissä pistelivät Janne, Aki ja Marjo SB:n. Savolainen ja Suorsa kävivät kovilla ajoilla huikean otatuksen Puttaan herruudesta, minkä Vesa vei sekunnin erolla. Kuivalaisen isäntä oli saanut koipensa sen verran kondikseen, että taivalsi vitosen emäntänsä näkötuntumassa. Juoksu oli kuulemma helpompi vaihtoehto, kuin opetella katekismus kirkonpenkille pääsemiseksi.

Oijärvellä on Veeran putiikissa pannu kuumana viikonlopun ja Sampolassa ale, kun Klaavuniemi alitti tuskaa tuottaneen 25 minuuttia ja heti reippaasti. Järvenpään Matsoni oli saanut Jounin huippuiskuun. Tuloksena yli kahden minuutin aikaparannus. Matteus vei kakkosen miten tahtoi hyvällä ajalla. Inka ja Venla kävivät hurjan kisan, jossa Inka oli hiukan nopsempi. Heli valvoi, että nuoriso pääsi kunnialla perille.

1) Hannu Niemelä 16.55, 2) Arto Hiltula 17.26, 3) Janne Eskelinen 17.32, 4) Kyösti Kujala 17.52, 5) Heikki Tiiro 18.40, 6) Lauri Haipus 18.48, 7) Hansi Kitti 18.50, 8) Pekka Kukkula 18.56, 9) Teemu Kangasharju 19.19, 10) Pekka Kuokkanen 19.27, 11) Aija Söyrinki 19.28, 12) Patrik Mäenpää 20.39, 13) Janne Pihlajaniemi 21.15, 14) Aki Huovinen 21.32, 15) Marjo Vesala 22.13, 16) Roope Sassi 22.14, 17) Saaga Sassi 22.38, 18) Vesa Savolainen 23.00, 19) Ari Suorsa 23.01, 20) Kati Kuivalainen 24.05, 21) Pekka Kuivalainen 24.25, 22) Hannu Klaavuniemi 24.48, 23. Jouni Hattunen 33.29.

Kakkonen

1) Matteus Tuomikoski 8.17, 2) Inka Niemelä 9.32, 3) Venla Varis 9.32, 4) Heli Vierto-Suorsa 9.43.