Illinjuoksut 16.8.2019

19.8.2019

Hölökkärajat paperia Illinjuoksuissa

Perjantai 16 elokuuta, Illinjuoksujen ilta. Väkeä alkaa kertyä jo viiden jälkeen, vaikka juoksun startti on perinteinen tasan puoli seittemän. P-vihkosaaren ja Illin välisessä poukamassa näemme Illinjuoksujen legendan Taavin rouvineen kaloja narraamassa. Sää on juoksulle passelin lämmin, moni on paitahihasillaan. Toisin on direktoraatin, Nöötin , Arin, Arjan ja kellomiehen hallinnoimassa jurykopissa. Siellä on nyt kuten kesällä aina saunakuuma. Jäähdytys pannaan päälle.

Kirkonpenkki alkaa täyttyä. Hevosmies-Heikki istuskelee keskittymässä. Ruotsin mies Mauritz Kuusikko pyöräilee jokisuulta tapansa mukaan ensimmäiseksi kirkonpenkkiläiseksi. - Polovisa tuntuu, mutta sähkövehettä en laita. Pian ovat vieruskamraateina nestor Leke, Lies-miehet Arppa ja Osmo, anonyyminä pysyvä mieshenkilö ja jokunen muu. Tiiron Matti saapuu joukkoon ja kertoo yöunien palanneen ja ressin hellittäneen  taannoisen direktoraattikomennuksen jäläkeen. Mukavan Paikan Wanhaisäntä syhkäsee sähköisesti majan kaakkoisnurkan takaa normiaikaan 18.14.30. Housut ovat ehijät, niin se muoti vaihtuu.

Suunnistajat viettävät MM-kisojaan Norjassa. Rannalle jääneet käyttävät hyvänä vaihtoehtona Illinjuoksuja. Niinpä ensimmäisen numeron noutaa tuttu rastimies Aleksi Karppinen ja puottaa voittajakertoimen pieneksi. - Harmi, että Matias ei ole paikalla, kuuluu kirkonpenkiltä, - olis saatu kova otatus. Kyllä niitä otatuksia vielä silti saadaan. Toisena noutaa numeron tuttu neitokainen Elina Heikkinen, joka on Kaenuun tyttösiä, mutta ajautunut Jyväskylään. Lähtöviivalle kokoontuu taas hyvänlainen joukko. Kellomies mittaaa tuulen, joka on loppusuoralla + 1,8 m/s. Ajat tulevat näin ollen olemaan ennätyskelpoiset.

Suurikaan yllätys ei ole, että Aleksi Karppinen karauttaa reippassa johdossa Pameloille. Aika on SB. Muuten ilta on Illinsaaren asutusalueen suurta juhlaa - kaksi mitalia. Illinisäntien herruuden nappaa Arto Hiltula ennen Hannu Niemelää. - Missä luuraa kylänvanhin Matti Haatainen kylän suurena urheilujuhlana. Isännät painelevat hölökkärajan alle. Kauas ei jää Nöötin alatorniolaiseksi suunnistajaksi tunnistamana Arttu Taulavuori. - Onkohan Taskilan Erkki valamentaja? uksii Tiiron Matti Kirkonpenkillä.

Muu elitti on tuttuja naamoja, Eskelinen kukistaa Kujalan ja hevosmies-Heikki Laineen. Illan sankareita ovat naiset, vaikka kirkonpenkin vanhoillisempi siipi ei sitä hyvällä katso. Kuitenkin on niin, että Iso Kirja kehoittaa naisia vaikenemaan seurakunnassa, mutta ei ota kantaa juoksukisaan. Eliittiin kirmaavat Elina sekä  suunnnistajalle passeliniminen Venla. Naisten illan kruunaavat vielä hölökkärajan alituksella Marika ja iltalypsyltä Illiin kerennyt Limingan emäntä Kirsi Kivelä. Naisten sejasa kelekkarehtavat Illin nuorukaiset Paavo ja Markus huippuaikoihin. - Mistä saapui illan sensaatioihin kuuluva Matinmikko, joka kukistaa kirissä painimolskeilta tutun Voiton? pohtii kirkonpenkki.  Voitolle jää vielä parannettavaa Isokosken Markon taannoiseen molskimiesten enkkariin.

Toni Latvamäki vetää quiz-men's recordin, mutta ei mahda mitään Seppä Högmanin perikunnan vesalle Tapiolle. Samu Manniselle ei kelpaa isä-Tapion nimikkonumero, vaikka se on ysi. Aimo Veteläinen kyselee ennen kisaa direktoraatilta, saako käyttää jänistä. Kysymys kuulostaa äkkiseltään perverssiltä, mutta direktoraatti täsmentää, että saa, mutta vain juoksutuloksen edistämiseen. Maalissa Aimo noituu jäneksen epäpätevyyttä ja jänekset ovat muutenkin huonosa huuvosa. Hevosmies-Heikin ex-jänis wähävauhti-Veijola tekstaa olevansa eteläsä. - Saa pysyäkki sielä, toteaa Heikki.

Kakkonen on tällä kertaa Eemilillä maustettu tyttöjen kisa. Hilla kukistaa hurjassa kiriotatuksessa Emilian, jota lohduttakoon se, että ei vasikkasaarelaisia niin vain voiteta. Eemil nappaa pronssin ennen enkkarin juossutta Inkaa. Oona tekee sellaisen enkkariparannuksen, että Pekka-pappa ei meinaa pysyä housuissaan. Isosisko Saaga saa olla hyvillään, että oli penkalla pyhäkamppeissa. Juoksussa olisi tullut kiire. Reippaasti tulevat perille muutkin.

Ja mitäpä tässä muuta. Verryttelijäparvet kiertävät vielä baanaa ja frisbeet alkavat lennellä yhä taajemmin. Aurinko painuu Kruunusaaren taa. Radiossa tulee Puhelinlangat laulaa -ohjelma. Ens perijantaina tullee Iihin lentokonelasti väkiä hijastammaan ilimaston muutosta. Illisä on aina hyvä ilima, ainaki ulukona.

Vitonen

1) Aleksi Karppinen 15.27, 2) Arto Hiltula 16.51, 3) Hannu Niemelä 16.58, 4) Arttu Taulavuori 17.08, 5) Janne Eskelinen 17.32, 6) Kyösti Kujala 17.41, 7) Heikki Tiiro 18.30, 8) Jani Laine 18.31, 9) Elina Heikkinen 18.48, 10) Venla Taulavuori 19.16, 11) Paavo Niemelä 19.36, 12) Marika Krohns 19.40, 13) Markus Pyörälä 19.56, 14) Kirsi Kivelä 19.57, 15) Anton Matinmikko 20.52, 16) Voitto Kärkkäinen 20.53, 17) Tapio Hökkä 21.01, 18) Toni Latvamäki 21.10, 19) Samu Manninen 21.28, 20) Timo Krohns 21.32, 21) Vesa Savolainen 23.14, 22) Milja Pulkkinen 23.32, 23) Lotta Sankelo 23.41, 24) Aimo Veteläinen 23.53, 25) Hannu Klaavuniemi 24.01, 26) Jouni Hattunen 36.33.

Kakkonen

1) Hilla Mäenpää 8.28, 2) Emilia Hakasalmi 8.33, 3) Eemil Pennanen 9.25, 4) Inka Niemelä 9.27, 5) Oona Pesämaa 9.33, 6) Pihla Niemelä 10.10, 7) Venla Varis 10.47, 8) Anni Pennanen 11.26, 9) Katariina Pennanen 16.52.