Illinjuoksut 14.9.2018

24.9.2018

Eero Aittolampi Illin uusi ykkönen

 

Vanha totuus kuuluu: Jos aiot päästä urheilemissa tai (kirkon)penkkiurheilijana uralla eteenpäin, hae vauhtia Illinjuoksuista. Elokuussa kilistelivät SM-mitaleitaan Illistä vauhtia hakeneet Pudas, Kukkula ja Kuokkanen. Pari viikkoa sitten teki Erika Utriainen viimeistelyharjoituksen Illissä ja viikon päästä viiletti viestinjuoksussa suomenmestaruuteen. Illissä harhailleet Limingan viikatemiehetkin juoksivat kesken kiivaimman potunkuokinnan pistesijoille. Karppisen Aleksi on hakenut Illin jälkeen mitaleita ihan ulukomaan mettistä.

Ei pyöri Illissä ihimisroskaa, kuten Valakian nurkilla Oulusa, vaan valiokansalaisia niin baanalla kuin penkoillakin. Ja varsinainen eliittiporukka, harvat ja valitut tietenkin hartaasti kirkonpenkillä. Tällä kertaa koettiin kirkonpenkillä herkkä hetki. Illinjuoksujen pelastaja 1990-luvulta, Grand Old Man ja maestro, täysin palvellut emeritus Taavi kunnioitti läsnäolollaan Illin perjantai-iltaa. Kyllä siinä annettiin miehelle äkkiä istumapaikkaa kirkonpenkin parhaalta näköalapaikalta. Taavi näytti katsevan tyytyväisesti myhäillen näkymää. Ei ollut jälkipolvi pilannut Illinjuoksujen perintöä.

Onnitteluläpsäytykset Sampolan juhlakalun Nymanin Eikan harteille keskeytyivät varttitunniksi, kun Reksapari, Liesmiehet Arppa ja Osmo, Tiiron Matti ja kaima Järvenpää tervehtivät nestorin Kamsulan Leken johdolla Taavia. Mukavan Paikan sähköpyöräilevä wanhaisäntä pyörähti paikalle samaan syssyyn. Lies-Osmo kyseli huolestuneena, onko pyörän pattereissa virtaa, ettei ajuri jouvu jalakamieheksi. Wanhaisäntä näytti Pokemoniluuria ja sanoi soittavansa Hartikaisen paikalle, jos virta loppuu.

Vitosen voittajasta tuli veikkailuissa kovin epävarmaa, kun Illin isäntä Niemelä tuli jurykopista ilman numeroa ja toinen isäntä Hiltula seurusteli pyörän selässä Söyringin pariskunnan ja koiran kanssa. Niemelän isäntä kehui käyneensä Olhavassa yösuunnistuksissa. Hyvin oli mennyt. Oli löytänyt kahta lukuunottamatta kaikki rastit ja Kelteri lähes yhtä monta.

Juoksusta tuli latujen sankareihin kuuluvan Eero Aittolammen triumfi ja uran huipennus tähän asti. Komea voitto soolona vain sekunnin enkasta. Taitaa talvella Kusti Kittilän viestipaikka horjua. Muitapa ei hölökkärajan alle kerennytkään. Kujala ja illan sensaatioihin kuulunut Lehtinen tiputtivat Laineen podiumilta.

Tuuli tuiversi Tohilanhaarassa sen verran ankarasti, että direktoraatti Nööti, Ari, Arja ja kellomies tarjosi Laineen nimeksi Aaltoa, jopa tyskyä. Hevosmies-Heikin ravi alkaa kulkea. Päänahka Illin nuorukaisesta Teemusta irtosi komeasti. Lieneekö koskaan nähty Illin eliitissä niin nuorta heppua kuin stadionin naapurin Paavo ja vielä alle kahdenkympin! Takana kävivät Mari ja Aija hiukean kamppailut naisten kuningattaruudesta. Vain niukasti jäi eliitistä seppä Högmanin suvun kunniaa yllä pitäneen Tapion kukistama Minna. Niklaksella ei oikein kulkenut, mutta Jussi ja Saija olivat liekeissä. Klaavuniemellä oli lievää ylikuntoa, kun mies oli treenannut ankarasti Sampolan juhlatansseihin. Korhosen koipi oli tullut mukiin menevään kuntoon.

Kakkosella jatkoi kesän kuningas Rodion kovavauhtista menoa. Jokohan rehtori Jokela antaa viikon parin kuntoisuusloman lokakuussa? Arja ja Nööti lupasivat antaa puoltavan lausunnon. Patrik marjaili tutusti kasin pinnassa, mutta Milla äityi kesän parhaaseen vauhtiinsa ja pirteästi juoksivat Tuomikosken kaksoset ja Eemil. Annukka veti Saagankin alle kympin, eikä kauas jäänyt Inkakaan. Palindromin juosseen Pihlan takana tuli Oona komeaan enkkariin. Luna oli lähellä cooperia ja Sointu varttituntia.

Vitonen

1) Eero Aittolampi 16.41, 2) Kyösti Kujala 17.53, 3) Juha-Matti Lehtinen 18.03, 4) Jani Lailne 18.36, 5) Heikki Tiiro 19.02, 6) Teemu Pyörälä 19.15, 7) Paavo Niemelä 19.55, 8) Mari Patanen 20.20, 9) Aija Söyrinki 20.25, 10) Tapio Hökkä 21.16, 11) Minna Patanen 21.16, 12) Niklas Mäenpää 22.02, 13) Jussi Tiiro 22.50, 14) Saija Kotila 24.38, 15) Hannu Klaavuniemi 25.31, 16) Esko Korhonen 27.03. yksi DNF.

Kakkonen

1) Rodion Kurtti 7.21, 2) Patrik Mäenpää 8.07, 3) Milla Kurkela 8.26, 4) Matteus Tuomikoski 8.41, 5) Benjam Tuomikoski 9.02, 6) Eemil Pennanen 9.08, 7) Annukka Jylhänkangas 9.54, 8) Saaga Pesämaa 9.58, 9) Inka Niemelä 10.36, 10) Pihla Niemelä 11.11, 11) Oona Pesämaa 11.24, 12) Luna Sassi 12.41, 13) Sointu Huovinen 15.23.