Illinjuoksut 20.7.2018

25.7.2018

Matti Korhoselle Illin hellejuoksu

Helteinen heinäpouta helli Illiä ja sen juoksijoita, kuten se on tehnyt koko isänmmassamme jonkin aikaa. Direktoraatilla, Nööti Ari, Arja,  oli kopissaan jokseenkin siedettävät olot, kun Nööti oli käynyt pistämässä jähytyksen päälle jo päivällä. Hyvä niin, eipähän ollut IAAF:n työsuojeluihmisillä nokan koputtamista. Juoksijoita oli sää säikyttänyt enemmän kuin P-vihkosaarta kansoittavia uimareita. Kirkonpenkkiläiset - pari minuuttia myöhässä fillaroinut Mukavan Paikan wanhaisäntä, nestor Kamsulan Leke, toinen hirmupyöräilijä Vode, von Backman, Lies-Osmo ja Kurkela - kiittelivät Luojaansa istumapaikoistaan, olivathan ne katoksen alla varijosa. Kannattaa hankkia kausikortti.

Muuta katsojajoukkoa oli pitkin kenttiä. Lämsän Arto oli tuonut emannuksen perjantai-illan rientoihin. Puttaalaiset katselivat katteellisina Illin touhua. Sitä iloa ihimisiltä ei vie ahanas Oulu. Backmanin Kari herrasteli valmennuspuolella toppatakkimihenä, toki vain vertauskuvallisesti. Illin isäntä Hiltula oli rokulissa juoksusta ja jätti veikkaajat pulaan kertoimista. Von Backman äimisteli muiden penkkikamraatien kanssa edellispyhän kuivalaisten ihmettä. Virkustyspäivä Ilkka-vanhukselle oli tuonut ällistyttävän tuloksen. Äijä oli nuortunut kolme vuotta. Papparainen oli ollut Kuivaniemelle tullessaan 75 v. ja tiistain Rantapohjan jutun mukaan enää 72 v. bileitten jälkeen. Ei ihme, että kirkonpenkin iäkkäämpi porukka oli alkanut jo kysellä palvelutaloa kuivalaisilta.

Juoksijoilla oli kieli ulukona maalissa. Oli se keli niin kuiva ja kuuma. Joku koiranleuka katsomosta oli ehdottamassa oluttelttaa vitosen varrelle Kiviharjun Mördarbackenin laelle. Direktoraatti tyrmäsi ajatuksen ja kirkonpenkillä sitä pidettiin rienauksena. Nuori hiihtokarpaasi Matti Korhonen oli saanut peruskuntotreenin sille mallille, että oli Illin avauksen aika. Avaus oli komea: selvä kärkitila ja arvokas merkintä CV:hen. Uransa huippua eli myös Sakari Ylönen hopeasijallaan. - Tästä olen unelmoinut pikkupojasta asti, kuvaili sankari liikuttuneena maalissa. Pronssi oli Päkkilän suvulle tuttu juttu.

Pistesijoille karautti tuttu parivaljakko hevosmies-Heikki ja heinähommien kangistuksista vetreytynyt Kuokkanen. Sensaatio oli sen sijaan Espanjan juoksu-urheilun uusi toivo Malagan mies Salvador Vega Diaz, jota helle ei haitannut. Salvador kertoi Illinjuoksujen olevan kotiperällään varsin tuttu juttu. Tuloksia seurataan innolla netti-Rantapohjasta. Mies oli kovin vaikuttunut siitä, että Illissä tarjotaan kirkonpenkin rauhaa perjantai-iltaisin. Von Backman kyseli, onko laulukaverinsa Kanarian Mikki tuttu ja onko Parsseloonasa ja Matritisa vastaavia hiljentymispenkkejä. Ei kuulemma ole.

Kuka olisi keväällä uskonut, että Puttaan uurastaja Savolainen ennättäy Illin eliittin. Palindromiaika toi tuon ihmeen. Rokkipoika Hänninen oli saanut koipensa sen verran kuntoon, että eliittipaikka hänellekin ennen uutta tulokasta Kari Holappaa ja toista Puttaan sensaatiota Erkki Kumpulaa, joka tähän asti on tunnettu peremmin Maijan miehenä. Nyt tuli iso jytky, niin kuin eräälle ministerismiehelle. Kaukana eliitistä eivät olleet raivokkaan kiritaiston käyneet Arto ja Thomas. Niskaan puhalsi tuntematon suuruus Aimo Tuoriniemi. Kariina oli nopsin naisista kukistaen mm. kuulun suurkaupungin kundin Puurusen.

Jounilla pani äkki, vaikka kokemusta miehellä on vaikka muille jakaa. Mies oli noutanut postista uudet komeat oranssit Niket, joilla starttasi vitoselle. Kenkien sissään ajoon eri ollut jäänyt kyllin aikaa eikä tossu totellut vielä. Tuska jalkaterässä pakotti keskeyttämään eikä direktoraatilla ollut muuta mahdollisuutta kuin merkata rotokollaan DNF. Aaro Aholan kenkä ei sen sijaan puristanut. Ei ollut ihme, että äidin ja isän suu oli katsomossa messingillä, kun poika paineli alle seiskapuolen. Marianna pisteli perässä palindromin, mistä direktoraatti lähetti faksin Alivaltiosihteerille. Hyvin kulki Ilarilla ja Niilollakin.

Vitonen

1) Matti Korhonen 18.11, 2) Sakari Ylönen 18.53, 3) Lauri Päkkilä 19.08,  4) Heikki Tiiro 20.01, 5) Salvador Vega 20.02, 6) Pekka Kuokkanen 20.25, 7) Vesa Savolainen 22.22, 8) Markku Hänninen 22.40, 9) Kari Holappa 23.05, 10) Erkki Kumpula 23.07, 11) Arto Hand 23.25, 12) Thomas Sandström 23.25, 13) Aimo Tuoriniemi 23.27, 14) Kariina Kauppinen 23.30, 15) Jorma Puurunen 23.38, 16) Jarmo Holappa 23.54, 17) Jussi Tiiro 24.52, 18) Tomi Hakala 25.02, 19) Saana Backman 26.03, 20) Tarja Hand 26.54, Jouni Hattunen DNF.

Kakkonen

1) Aaro Ahola 7.28, 2) Marianna Liukkonen 8.18, 3) Ilari Klasila 9.20, 4) Niilo Mustonen 12.51.