Illinjuoksut 1.9.2017

4.9.2017

Oman kylän pojat juhlivat Illissä

Sateen jumalatar Esteri ( ks. Suomen Kansan Wanhat Nais-Jumalat, Percelius Gunvor 1894) piti syyskuun avajaisiksi luukkuaan ammollaan laskien vettä anteliaasti koko päivän.
Vaan sitten, kun lähestyi Illinjuoksujen H-hetki, pilkahteli aurinko pilvenlonkien lomasta.

Oijärven kärkiurheilija Hannu Klaavuniemi oli lähtenyt sadetta karkuun jo nelijän jäläkeen. Mies istuskeli Illin kirkonpenkillä direktoraattia ootelleen ja katteli kännykästä, kuinka Oijärvellä sataa klo 18. - Täälä ei kastu paita kuin hiestä, tuumaili tyytyväinen urheilijanuorukainen.

Paikalle kertynyt juoksijajoukko aprikoi keliä hyväksi. Useammasta suusta kuultiin lausahdus "nyt on ilimasa palijo happia". Kellomies jäi pohtimaan, mihin iliman ylimääräinen happi on pantu. Ilimasa kun on typpiä 78 rosenttia ja happia 21 ja argonia ja muuta tilpehööriä kipene.
Että menneekö se typpi johonki pois lisähapen tieltä. Päätti kysyä asiaa Illin Wanhaisäntä Haataiselta, joka on paitsi kova hillamies myös matemaatikko ja kemisti.

Kirkonpenkin väki oli kovin harvalukuinen. Porukalla pohdittiin, mihin kansa on kaikonnut, kun penkille istahtivat vain Mukavan Paikan Wanhaisäntä, Lies-Arppa, Kurkela, Holmström, Tiiron Matti ja Kierikin sälli Kokko. Holmström ja Mattikin raatasivat enemmän rauvotushommista kuin juoksusta. Arveltiin, että kovat fillaristit Vode ja Kamsula ovat pyöräilleet uluvomaan Susijengille Hjalliksen halliin ja von Backman laulamaan Maamme-laulua.

Mukavan Paikan Wanhaisäntää ja kellomiestä askarrutti se, milloin Kauppilan hyppyrimäki on purettu. Toivottiin Rantapohjaan vastausta kunnaherroilta tahi kansalaisilta. Asiantuntunteva kausikorttijoukko odotti jättipottia Nurkkakunnan nuorukaisilta illan juoksusta
olivathan monet hirmut muukalaiset muualla.

Direktoraatilla Nööti, Ari & kellomies oli pientä juhlanpoikasta lukaalissaan. Sandström toi Arjan usuttamana rahkapullaa. Se vilahti suihin ennen vitosen kärjen maaliintuloa ja suupieliä nuoleskelleen kirjattiin dokumentit rotokollavihkoihin.Kirkonpenkin roknoosi toteutui. Vieraista kinkeripiireistä ei ollut asiaa podiumille.

Elämänsä saavutukseen ylsi Kyösti Kujala, jonka hurjista mäkitreeneistä naapurinsa Kuokkanen on kertonut direktoraatille. Hevosmies-Heikki on saanut pikkuhilijaa konneeseen kierroksia. Hopeaa tuli että heilahti ja pitkästä aikaa saivat Päkkikankaan sankari Kukkula ja Illin nuorukainen Teemu katella kantapäitä. Passasi Heikin mennä juoksun päälle palauttelemaan Aura-Mummun nahkisvellillä.

Neljä kärkisijaa kotipaikkakunnalle on liputuksen paikka kunnantalolla. Ihastuttavaa oli nähdä eliitissä kaksi Patasen neitokaista.
Eipä ole juuri ennen tapahtunut ja samaan kategoriaan nousi Teemun ja Markuksen saavutus.
Suurkaupungin kundi aina tyylikäs Puurunen toi pistesijan nykyiseen kotikaupunkiinsa Pudikseen eikä kuulemma haittaa, vaikka urheilutalon nimessä on tavuviiva väärin.

Oijärven Sampolassa oli launtaina juhlatanssien paikka. Kylän sankari Klaavuniemi juoksi SB:n. Tekstiviestejä lähti Pääkkölän Joukolle ja muille Mökkihöperöille.
Tuskinpa unohtuu syyskuun ensimmäinen päivä Sandströmiltäkään, kun kahden kesän uurastus toi eliittisijan. Iloisena pyöräili koko perhe kisan jälkeen kotiin.

Kierikin neitokainen Heidi teki kesän enkkarin vahvistaen illan hyvää naispanosta.
Niina teki hienon comebackin ja keskeytti iskän ja Tiiron Matin rauvotusraatit. Sillanteko jäi kesken.
Harry pisteli enkkarin tuntumaan valitellen ylipukeutumisen tuottamaa palavaa, Jouni ei ollut vielä toipunut edellisviikon enkkarista.

Kakkosella piti Anton hurjaa vauhtia. Kovan ajan teki futisnuorukainen Aarokin ja Millan kiri oli tutun terävä.

Vitonen
1) Kyösti Kujala 17.59, 2) Heikki Tiiro 18.15, 3) Pekka Kukkula 18.28, 4) Teemu Pyörälä 18.46,
5) Mari Patanen 20.20, 6) Jorma Puurunen 20.48, 7) Hannu Klaavuniemi 20.52, 8) Markus Pyörälä 20.55,  9) Thomas Sandström 21.33, 10) Minna Patanen 21.44, 11) Heidi Kokko 22.06, 12) Vesa Savolainen 22.43, 13) Niina Holmström 22.55, 14) Kati Kuivalainen 23.27, 15) Harry Taskinen 24.27, 16) Diana Nikkinen 26.24, 17) Jouni Hattunen 33.13.

Kakkonen
1) Anton Mäenpää 7.25, 2) Aaro Ahola 7.45, 3) Milla Kurkela 8.31.