Illinjuoksut 130913

16.9.2013

Nuorille enkkareita Illissä

On perjantai-ilta. Koska on perjantai-ilta, on illinjuoksuilta. Sää on kaunis ja lämmin. Silti on syksy. Pihlaja on ihana kirjavan ruskan väreissä Tohilanhaaran rannassa. Värikäs on haapa hevosenkengässä. Puussa ja maassa näet keltaisen koivunlehden.

Ihmisiä alkaa saapua tapahtumapaikalle. Ensimmäisenä direktoraatin päällikkö Taavi, totta kai. Sihteeriksi saa hän pirtsakan ja pätevän Arja-rouvan. Tiiron Matin pitävät poissa hevoshommat. Lipitsän Ari korjaa syksyn satoa kotikonnuillaan Pyhäjärvellä, jossa kysytään kaupunginjohtajasta Shakespearen tapaan: - Ollako vai eikö olla?

Illin majan kuistilla nököttävät tyhjät kirkonpenkit virsikirjatukineen. Pian penkit alkavat täyttyä. Saapuvat siinä kausikorttipenkille Vode, Arppa, Leke, Kurkela ja Osmo. Kuka pyörällä, kuka nelirattaisella.

Äkkiä pelmahtaa paikalle Mukavan Paikan isäntä patteripyörällä. Jarrut toppaavat hyvin, - levyjarrut kaikissa pyörissä. - Hallelujaa! tervehtii hän kirkonpenkin väkeä, kuten rahvas ennen Nasaretin poikaa Jerusalemissa. Von Backman puuttuu joukosta. Pelottaako perjantai ja 13. päivä vai iskikö karaoke?

Alkaa illan juoksu. Yleisö jännittää, ken ensiksi maaliin ennättää. Tuleepa siinä kakkosen väki ripeimmin, totta kai. Vinhasti pinkoo nuoriso Pamela-kukkuloita ylös ja alas. Maalisuoralla näemme ensin kaksi Hannaa. Ennätykseensä ennättäy voittaja. - On vain ajan kysymys, milloin kasi särkyy, ennustaa väki penkiltä. - Nimenomaan, vahvistaa Taavi. Ja se on minun kellon ajan kysymys, vain siitä on taika.

Toinen Hanna oli ylikunnossa, mutta nyt on jalat hyvässä tunnossa. Keitäpä Hannan perässä näät? No tietysti reippaat Mäenpäät. Sitten on vuoro jo Jasperin, joka tekeekin komean enkkarin. Ysi alittuu ensi kerran, olipa vauhtia senkin verran. Tyytyväinen on kotiväki, joka tuloksen kirkonpenkiltä näki. Tasa-ajan juoksee Kurkelan Milla ja Paavon jälkeen saapuu Hilla.

Eipä aikaakaan, kun on taas liikettä hevosenkengässä. Illin isäntä Niemelähän se sieltä porhaltaa keulilla. Koira vetää innostuneena remmin tiukalle emännän huomassa. Kiire on isännällä, vaaniihan Puttaan kuuluisa Vellu ihan perässä. Putiikin pirteä Maija-rouva nätissä kaupunkilaishameessa kannustaa innolla takajalkavammaisen puolisonsa kera.

Niemelän hauvalta irtoaa iloinen kirityshaukahdus tutulleen Kirstinälle. Illin isäntien panos on huima Hiltulan ottaessa metsänkävijä Oikarisen takana kirivoiton Päkkikankaan ainoasta toivosta Kukkulasta. Ihmekös, että Illin vanhaisäntä Haatainen myhäilee maalissa. Miehellä tuntuu olevan tärkeää asiaa Taaville. Melkein huomaamatta jää Kierikin yöpyöräilijä Mäkelän ryntäys uudelle minuutille. Missä on Wada?

Kova on ollut illan kisa. Uupuneita miehiä makaa maalissa tantereella kuin ennen Raatteen tiellä. Pirteän neitokaksikon nimet viittaavat vahvasti piristeisiin: Mari ja Pilvi! Kirkonpenkin väki empii, voiko heitä lainkaan kannustaa. Onko ensi kerralla Illissä huumetestit. Lopuksi kaikilta onnittelut miehen ikään ehtineelle Rentuselle Päkkikankaalle!

Vitonen
1. Hannu Niemelä 16.24, 2. Veli-Matti Niskanen 16.33, 3. Hannu Kirstinä 17.04, 4. Jukka Oikarinen 17.36, 5. Arto Hiltula 17.45, 6. Pekka Kukkula 17.47, 7. Timo Mäkelä 17.50, 8. Matti Korhonen 18.25, 9. Jani Hanhela 18.26, 10. Heikki Tiiro 19.25, 11. Juha Pulkkinen 19.55, 12. Mari Laakkonen 19.59, 13. Jari Meriläinen 20.14, 14. Jorma Puurunen 20.16, 15. Jarmo Holappa 20.21, 16. Pilvi Mannerkorpi 23.25.

Kakkonen
1. Hanna Soronen 8.06, 2. Hanna Järvenpää 8.19, 3. Niklas Mäenpää 8.23, 4. Anton Mäenpää 8.37, 5. Jasper Södö 9.58, 6. Milla Kurkela 9.00, 7. Paavo Niemelä 9.34, 8. Hilla Mäenpää 11.41.